מתחם הבורסה

תובל 40, קומה 2 - רמת גן

שכונת הראשונים

שפירא 5, רמת גן

המאסר והגאולה

י"ט כסלו הוא חג גאולתו של האדמו"ר הזקן מיסד חסידות חב"ד ובעל התניא והשולחן ערוך רבי שניאור זלמן זצ"ל שנחוג מאות שנים בקרב חסידי חב"דבפרט והעולם היהודי בכלל - הנה סיפור המאסר והגאולה בקצרה.

מרכבה שחורה המיועדת להוביל את המורדים המסוכנים ביותר לשלטון עמדה בחשכת הליל ליד ביתו של רבי שניאור זלמן, בעיירה ליאוזנא שברוסיה הלבנה. כעבור מספר דקות עלה הרבי לעגלה כשהוא מלווה על ידי קציני הצבא. המרכבה עשתה את דרכה אל בית-הסוהר בעיר פטרבורג.

רבי שניאור זלמן או כפי שהוא מכונה בפי חסידי חב"ד "האדמו"ר הזקן", מחבר ספר ה'תניא' וה'שולחן ערוך', היה מייסדה של תנועת חסידות חב"ד וממנהיגיה הגדולים של יהדות רוסיה. למרבה הצער, היו מי שלא יכלו לסבול את התפשטותה ושגשוגה של תנועת החסידות והעלילו על הרבי בפני המלכות. הם ניצלו את העובדה שהרבי אוסף כספים ושולח אותם לחיזוק הישוב היהודי בארץ-ישראל וטענו כי הכסף מגיע לשלטון הטורקי, שהיה באותם הימים ביריבות עם הצאר הרוסי. השלטונות התייחסו בחומרה רבה ל"עבירות" אלו וראו בכך בגידה ומרידה במלכות.

בבית הסוהר עברו עליו חקירות קשות וארוכות אשר בסופן הוכחה חפותו והתגלתה מזימתם של הרשעים. במשך כל העת הרשים הרבי את חוקריו אשר הבינו כי לפניהם אדם בעל שיעור קומה. לאחר חמישים ושלושה ימי מאסר (כנגד ג"ן פרקי ספר ה'תניא') שוחרר רבי שניאור זלמן ממאסרו. היה זה ביום שלישי, י"ס כסלו תקנ"ט. ומאז, במשך 207 שנה, חוגגים יהודים בכל העולם את שחרורו של הרבי.

תשאלו : מה המיוחד במאסר זה? מדוע עושים ממאורע זה חג כל כך גדול עד כדי כך שהוא נקרא בשם "חג החגים" או "ראש השנה לחסידות"?

האגדה החסידית מספרת כי בעת מעצרו, באו אל חדרו של הרבי רבותיו הקדושים – הבעל- שם-טוב והמגיד ממעזריטש – שכבר נפטרו ונסתלקו לעולמות עליונים. בהכירו כי כל דבר שנעשה בעולם מקורו למעלה, ולכן אף על פי שכלפי חוץ נראה כי ההלשנה היא הסיבה למעצרו הרי ישנה סיבה רוחנית ונעלית יותר, שאל אותם רבי שניאור זלמן : מה פשעיו מדוע נעצרתי? מה תובעים ממני בשמים?

ענו לו רבותיו : ישנו עליך קטרוג בשמים על השיטה החדשה שהנהגת. הנך לוקח ענינים רוחניים, נעלים וגבוהים מאוד, ומפרסם ומלמד אותם ברבים לכל אחד. שאל אותם הרבי : אי לכך, האם עלי להפסיק מלומר דברי חסידות בצורה זו?

השיבו לו: חלילה, כיון שהתחלת אל תפסיק. אדרבה, לאחר שתשתחרר מן הכלא עליך לומר ולהפיץ את תורת החסידות ביתר שאת וביתר עוז!

ואכן לאחר שחרורו החל הרבי לומר מאמרי חסידות ארוכים יותר ויחד עם זאת גם מובנים יותר אף לאנשים הפשוטים.

אנו רואים ביום שחרורו של הרבי – י"ט כסלו – תאריך המציין את התגברות החסידות על כל הקטרוגים והמכשולים שנערמו בפניה ופריצת הדרך אל הגאולה השלימה. כמסופר על הבעש"ט שערך פעם "עליית נשמה" והגיע עד היכלו של משיח ושאל אותו: "אימתי קאתי מר?" (מתי יבוא מר?) וענה לו המשיח : "לכשיפוצו מעיינותך (החסידות) חוצה".

יום זה הוא גם יום הסתלקותו של רבי דובער, המגיד ממעזריטש (תלמידו וממשיך דרכו של הבעש"ט) מי שהיה רבו המובהק של רבי שניאור זלמן. ביום זה נוהגים חסידים ואנשי מעשה לקיים התועדויות גדולות אשר המשתתפים בהן יתעוררו לקבלת החלטות טובות להתחזקות בלימוד ודרכי החסידות.

נסיים בברכה בה נוהגים חסידים לברך איש את רעהו ביום זה : "חג שמח ! לשנה טובה בלימוד החסידות ודרכי החסידות תכתבו ותחתמו".

מערכת האתר

השאירו תגובה