מתחם הבורסה

תובל 40, קומה 2 - רמת גן

שכונת הראשונים

שפירא 5, רמת גן

מאחורי הדבש

בפאתי כפר חב"ד במשק רוגע ושליו, חיה לה משפחת שניאורסון המפורסמת בגודלה. לפרנסתה, הקים אבי המשפחה, ר' משה ע"ה מכוורת דבורים • לאדם זר, עלולה הדבורה להיראות כחרק מפחיד, בגלל עקיצתה. אבל ר' משה שהתבונן, מצא את עצמו עומד נפעם כשגילה את ההרמוניה המופלאה השוררת בכוורת.

ר' משה רצה מאוד להנחיל לאחרים את העולם המרתק הזה. לכן התקין בביתו כוורת תצפית, והזמין בתי ספר לבוא ולראות. קשה היה לר' משה להתמיד בתחביבו. עיסוקיו הרבים, הביאו לדעיכה זמנית של הרעיון היפה. ואז לקחה בתו שושי את היוזמה לידיה, והקימה את מרכז המבקרים "מאחורי הדבש".
ראשיתו של "מאחורי הדבש" לא היתה קלה. כל נדבך נבנה בעשר אצבעות, שלב אחר שלב. אבל דווקא משום כך נוצר מקום ייחודי שבכל חלקיו מושקעת מחשבה רבה.

התפתחותו של "מאחורי הדבש" ממשיכה כל הזמן, עד שלפעמים מתקשים מבקרים ותיקים להכיר את המקום, כשבאים שוב לאחר תקופה.

פעילות לכל המשפחה

בימי "חול המועד" וכן בתקופת החופש הגדול, מתקיימת ב"מאחורי הדבש" פעילות מיוחדת למשפחות. חשוב להדגיש – לפני הביקור, יש לברר בטלפון את ימי ושעות הפתיחה המעודכנים. 

בתכנית

הצגה – הצגה משעשעת בשיתוף הילדים.

הכרות עם אורח חייהם המופלא של הדבורים
ההרמוניה המושלמת, שפת הדבורים, אגירת הדבש, "הכתרת" המלכה ועוד.
"מהפרח אל הצנצנת" – הסבר תהליך הפקת הדבש וסגולותיו, בעזרת מוצגים.

פגישה עם הדבוראי וצפיה בעבודתו בכוורת אמיתית.

צפיה מקרוב על משפחת הדבורים
דרך כוורת עשויה מזכוכית נראה את המלכה ופמלייתה, הטיפול ברימות ועוד.

גם אני דבורה – הילדים מתחפשים לדבורים, ומבצעים את תפקידי הדבורה במשחק דמוי כוורת.

עוד בביקור
יצירת נר – מדונג דבורים. סרט תיעודי – על חיי הדבורים. טעימה מחלת הדבש. צנצנת דבש קטנה לכל ילד. ובנוסף משחקיה הכוללת טרמפולינות , בריכת כדורים, מגלשת גלילים ועוד.

קצת על הדבורה

דבורת הדבש הינה יצור חברתי. בכל כוורת חיים יחד עד כ-80,000 דבורים. כל הדבורים בכוורת הן אחיות שנולדו מאם אחת – המלכה. לכל דבורה בכוורת יש תפקיד. חלקן מנקות, חלקן מאכילות את הרימות, יש דבורים שבונות את תאי הדונג, יש דבורים שומרות ודבורים האוספות צוף ואבקת פרחים. התפקיד נקבע ומתחלף לפי גיל הדבורה.

הדבורה עוברת בחייה את ארבעת השלבים: ביצה, רימה, גולם, בוגר. המלכה מטילה את הביצים לתוך תאי הדונג, ולאחר 3 ימים בוקעת רימה מכל ביצה. אורך חיי הרימה, 6 ימים. בשלושת הימים הראשונים היא מקבלת "מזון מלכות", ובשלושת הימים האחרונים תערובת של צוף ואבקת פרחים. לאחר מכן חותמות הדבורים את התא בכיסוי של דונג, והרימה הופכת לגולם. לאחר 12 יום, בוקעת דבורה. הדבורה מביאה אל הכוורת בכל פעם, פחות מעשירית גרם צוף (מקסימום כ-80 מיליגרם). אם כן, צנצנת דבש במשקל של ק"ג 1, נאספה ע"י 12,000 גיחות של דבורים לפחות.

משקל הדבש בכוורת עשוי להגיע עד כ- 40 ק"ג לעונת אגירה. הדבורה חיה בקיץ 6 שבועות. אם כן, הדבורים שאספו את שפע הצוף באביב, טרחו בעיקר למען הדור הבא.
תפקידו היחיד של הזכר, הדבור, הוא הפריית המלכה. בכוורת הוא אינו ממלא שום תפקיד. לאחר עונת האביב, כאשר אין כבר שפע פריחה בשדות, מגרשות אותו הדבורים מהכוורת, והוא מת ברעב.

תפקידה היחיד של המלכה הוא הטלת הביצים. בימי השיא היא מטילה 2,000 – 3,000 ביצים ביממה. הרימה שממנה גדלה המלכה, שווה בתכונותיה לשאר הרימות. היא הופכת להיות מלכה רק בזכות השינוי במזונה – שפע מזון מלכות בכל ששת ימיה.

בטבע, הדבורים מתרבות על ידי התנחלות. באביב בונות הדבורים תאים אחדים מוגבהים – מלכונים. המלה מטילה לתוכם ביצים, ששוות בתכונותיהן לשאר הדבורים. את הרימות שבוקעות, מאכילות הדבורים במזון מלכות במשך 6 ימים, וחותמות את התאים. בשלב הגולם של המלכות הצעירות, עוזבת המלכה האם את הכוורת, עם כמחצית מאוכלוסיית הדברים, והן בונות את ביתן במקום חדש. המלכה שבקעה ראשונה, הורגת את גולמי המלכות שטרם בקעו, ומולכת בכוורת.

פרטים נוספים תוכלו לקבל באתר "מאחורי הדבש" לכניסה לחצו כאן

מערכת האתר

השאירו תגובה